De la Piramide in Valea Regilor

Piramidele din Giza.

Complexul de monumente antice, se numara printre cele mai cunoscute piramide din antichitate. Piramidele din Giza sunt considerate una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.
Piramidele sunt situate la vest de Valea Nilului si aproximativ 8 km sud-vest de orasul Giza si 18 km de Cairo, capitala moderna a Egiptului.

 

Piramidele- teorii despre construire

Cladirile au fost create in Imparatia veche a Egiptului Antic, in timpul dmniei dinastiei IV-VI (secolul XXV-XXIII i.Hr).
Piramida lui Cheops (Khufu) este singurul monument al celor sapte minuni ale lumii antice. Monumentul este o comoara nationala a Egiptului.


Majoritatea teoriilor legate de constructie se bazeaza pe ideea ca piramidele au fost construite prin miscarea unor pietre imense din cariera, prin glisare si ridicare pe loc.

Marea egnima a construirii piramidelor

Este cea strict legata de modul in care pietrele gigantice au fost transportate si plasate in acest loc.

Piramidele si Astronomia

Părțile celor trei piramide din Giza au fost orientate astronomic spre nord-sud și spre est-vest, într-o mică fracțiune de grad. Printre încercările recente de a explica un astfel de model deliberat sunt cele ale lui S. Haack, O. Neugebauer, K. Spence, D. Rawlins, K. Pickering și J. Belmonte. Aranjamentul piramidelor este o reprezentare a constelației Orion conform teoriei de corelare disputate  de Orion.

 

Piramidele si Sfinxul

Piramidele din Giza sunt alcătuite din Marea Piramidă din Giza (cunoscută și sub denumirea de Piramida din Cheops sau Khufu și construită în jurul anului 2580 - circa 2560 î.Hr.), oarecum mai mică, Piramida lui Khafra (sau Chephren) la câteva sute de metri spre sud -vest și, relativ modesta, Piramida Menkaura (sau Mykerinos) la cateva sute de metri mai departe spre sud-vest. Marele Sfinx se afla pe partea de est a complexului. Consensul actual printre egiptologi este ca, capul Marelui Sfinx este cel al lui Khafra. Impreuna cu aceste monumente majore există un numar de edificii satelit mai mici, cunoscute ca Piramidele "regine", drumuri pietruite și piramidele vale.

Marele Sfinx de la Giza este situat pe partea estică a complexului orientat spre est. Mulți oameni de științA continuă sA creadă că Sfinxul seamana cu Khafra.
Monolitul folosit în templul memorial al lui Menkaure - cu o greutate estimată de peste 200 de tone - cea mai grea pe platoul din Giza. Statuia colosala a unui rege așezat din capela centrala a templului Menkaure este una dintre cele mai mari din epoca Vechiului Regat.

 

De la Piramide in Valea Regilor

 

Valea Regilor

 

Wadi Biban el-Muluk (Portile regilor), este o vale din Egipt, unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec.XVIi Hr -sec XI i.Hr.) au fost construite morminte pentru faraonii si nobilii din Noul Regat Egiptean.
Valea este situata pe malul vest al Nilului, in dreptul orasului Theba (azi Luxor).
Valea a devenit faimoasa dupa 1922, odata cu descoperirea mormantului lui Tutankhamon (cu al sau "blestem".

valea regilor

valea regilor

 

Istoria mormintelor

Localizarea mormintelor

Primele morminte au fost amplasate in fata stancilor, deasupra pietrisului de la baza dealurilor ce inconjoara Valea. Dupe ce aceste locatii s-au umplut, mormintele au inceput sa fie construite pe fundul vaii, mutandu-se apoi din nou spre locuri mai inalte, datorita umplerii vaii cu pietris.

valea regilor

 

Arhitectura mormintelor

La majoritatea mormintelor, modelul care predomina este cel al unui coridor lung, in panta, taiat in stanca, care traverseaza doua sali pana ajunge in camera mortuara.
Dupa inmormantare, coridoarele urmau sa fie astupate cu pietris , iar intrarea in mormant, camuflata.
O alta caracteristica a numeroaselor morminte, este putul, care avea o camera separat, gandit ca mijloc de prevenire impotriva inundatiilor.

valea regilor

valea regilor